vrijdag 1 mei 2015

Pre-Schools and...

En we gaan nog maar wat Pre-schools bezoeken. Het scholen systeem zit hier net even wat anders in elkaar. De 'cut-off date' is hier 1 oktober... Roaz heeft geluk, hij wordt 1 oktober 2 en mag dus op sommige scholen dit haar al mee gaan draaien, op andere pas het jaar erna. Je gaat hier dus niet vanaf de datum dat je 2, 3 of 4 wordt, maar wanneer je op 1 oktober 2 bent kom je in de 'two's', ben je 3 op 1 oktober (Kian), ga je naar de 'Three's' en ben je 4 (Jori) ga je naar Pre-K. Ookal wordt Jori al snel 5, hij mag dan nog niet naar Kindergarten, daar gaat hij pas het 2de jaar heen. Pre-K en Kindergarten zijn in Ridgewood alleen in de ochtenden. Ookal is Roaz pas net 2 dan, we willen toch graag dat hij al mag gaan. omdat hij anders een heel jaar moet wachten. Thuis zouden we hem ook naar peuterschool laten gaan. en juist nu willen we uiteraard dat hij de taal zo snel mogelijk oppikt en niet pas in het tweede jaar hier. Daarvoor heeft hij gewoon die taalrijke omgeving nodig, met veel kindjes, en interactie in het Engels. Iets wat ik hem thuis niet kan bieden. Dat bleek nog best een lastige. Veel scholen nemen pas kindjes vanaf 2.5 op 1 oktober... Die konden we al doorstrepen. Dan zijn er nog veel scholen die bijna 1000 dollar per kind per maand vragen!! Belachelijk veel natuurlijk! We krijgen van Machiels werk 10000 per jaar voor alle 3 de kids samen.

Ook het aanbod is zo anders allemaal! Ze moeten hier  een "nap" doen na het eten! Verplicht!!! Tot 5 jaar. Nou.. uhm. Jori slaapt al niet meer vanaf 20maanden.... Maar het is verplicht gesteld door de overheid. Ziet er wel grappig uit, al die ukkies op een matje, muziekje aan, ligt er altijd 1 dwars over natuurlijk   Of heel verveeld omhoog te kijken (we kregen ook gewoon een toer tijdens nap-time, vond ik erg raar... kids moeten stil zijn en de juf mag gewoon uitgebreid met ouders praten...)Dan alleen de ochtenden...Is dat genoeg leertijd? En Jori blijft al een soort van langer nu in Pre-K... Ik wil niet dat hij erop achteruit gaat, hoewel er genoeg nieuw gaat zijn voor hem hier; de taal, omgeving, kinderen. EN ze hier toch net wat anders zijn in het aanbieden van de letters, de ontdekhoek enzovoorts. De schooltijden zijn echt korter.... Maar eerlijk is eerlijk... hoeveel echt goede leeractiviteiten doen wij in de middag nou nog en hoeveel pikken ze daar nou werkelijk nog van op? Moeten we Jori ook in de middag naar school willen hebben als hij daar dan verplicht minimaal 45min op een matje moet liggen (wat dan dus al de helft van die extra tijd is).... dat kind wordt gek denk ik!  lacht zich slap waarschijnlijk. 
We kwamen vanochtend als eerste bij een school die wel erg aansluit bij wat wij het liefst zouden leren aan onze kleuters. Erg op spelen gericht, veel ontdekkend leren (kikkervisjes en eieren van eenden die ze uitbroeden in de klas!!), veel buiten activiteiten (is hier ook niet heel standaard), ook als het sneeuwt of iets, en daarnaast veel letters, voorbereidend rekenen met ook anderen dan de voorgekauwde thema's. Deze mevrouw zei bijvoorbeeld ook; We proberen de 2's en de 3's te leren om... maar we verwachten nog niet echt dat ze dat dan ook doen en kunnen want hun brein is daar nog helemaal niet echt aan toe. Nou precies! Komen we 's middags bij een andere pre-school waar we even buiten moesten wachten omdat de directrice er nog niet was,  waren ze buiten de ukkies (echt rond 12-18mnd, de meesten konden net lopen kon je zien) op een rijtje aan het zetten. "No, get back in line George! No, sit down and wait for your turn.No George. Get back!" Echt..... streep erdoor. We waren nog geeneens rondgeweest door het gebouw, maar kom op; dat kun je toch niet vragen van een dreumesje? Zo raar. En ook;  "We are not a peanutfree school. We serve them child-adjusted meals. "mac&cheese, Hotdogs, Peanutbutter and jelly, chicken nuggets, and Pizza every friday! " 

Uhm.. oke!!?? En daar ben je trots op? Oh my!! Hoezo 'we leren ze Amerikaanse gewoontes!

De pre-school van de ochtend voelde voor ons het beste. We hebben de directrice dus ook een mail gestuurd wat het voor per maand gaat kosten als we de oudste 2 iedere ochtend laten komen en ook Roaz 3 ochtenden mee mag doen. Kregen meteen een vriendelijk mailtje terug dat dat rond de 1500 gaat zijn per maand. Nou, dat is in vergelijking met de anderen dan nog best aardig.... Helemaal omdat dit ook gewoon de leukste school was.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten